Oldalak

2011. május 10., kedd

Fejlesztési és vagyongazdálkodási kérdésekről.
















A májusi közgyűlés döntéseiről tájékoztatott Gál Péter Pál

Székesfehérvár, 2011. május 9. (hétfő) - A májusi közgyűlésen meghozott döntéseket értékelte Gál Péter Pál vagyongazdálkodási tanácsnok, a Jobbik önkormányzati képviselője. A hétfői sajtótájékoztatón vagyoni és fejlesztési kérdések kerültek szóba, emellett a város lakásrendeletéről is szólt a tanácsnok.

Gál Péter Pál is egyetért a városi fejlesztésekről meghozott közgyűlési döntésekkel. „A Jobbik a kezdetektől nem támogatta a Nemzeti Emlékhely ilyen formájú megújulását és a többi projektelemet sem. A 2013-as emlékévvel együtt kezelve kell dönteni ezekben a fejlesztésekben.” – mondta el véleményét a Királyi Séta projektről a képviselő. Gál Péter Pál támogatta a Fő utca rehabilitációjáról meghozott döntést. Szerinte minőségileg jobb, tartósabb megoldásnak tűnik a kiválasztott variáció, bár kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy stílusában ez a modern elem be tud-e illeszkedni a történelmi belváros hangulatába.

A képviselő az Országzászló tér felújításának kérdését külön kiemelte, hiszen korábban az ő javaslatára született döntés az Országzászló helyreállítására. Gál Péter Pál szeretné, ha ennek anyagi fedezetét megteremtené a város.

Vagyongazdálkodási tanácsnokként a murvás parkoló hasznosításának ügyére hívta fel a figyelmet Gál Péter Pál. Mint elmondta, a belváros felvirágoztatását és a kereskedők életét nehezíti a murvás parkoló helyén felépülő komplexum. Örül, hogy legalább az itt elhelyezésre kerülő városi funkció ésszerűbb lesz, hiszen egy városi szolgáltató házat szeretne kialakítani itt az önkormányzat. A tanácsnok hangsúlyozta azt is, hogy térítésmentesen visszakapja az önkormányzat használatra a murvás parkoló területét 2014-ig, az új tulajdonos által tervezett fejlesztés megkezdéséig.

„Összevont fejlesztési és vagyonhasznosítási stratégiát kell kidolgozni, ahol összefüggéseiben kell vizsgálni az önkormányzat tulajdonában lévő területeket.” – Így foglalta össze az önkormányzat lehetőségeit és törekvéseit Gál Péter Pál.

A sajtótájékoztató második felében az új lakásrendelet került szóba. A májusi közgyűlésen, zárt ülésen hallgatott meg erről tájékoztatót a képviselő testület. Gál Péter Pál szerint a legfontosabb az önkormányzati bérlakások esetében a korábbi jogszerűtlenségek felszámolása és a lakbéremeléssel párhuzamosan a szociális támogatások rendjének meghatározása.

Hétszáz család vár lakáshelyzetének megoldására és a bérlakásokban szervezett bejárások során is sok nehéz élethelyzetet és anomáliát megtapasztaltak a szakemberek. Ezért Gál Péter Pál tanácsnokként és önkormányzati képviselőként is egyetért azzal, hogy a lakások lakbérmértékét a benne élők szociális helyzetére tekintettel dolgozzák ki.

Minden önkormányzati bérlakásban élőnek kérdőívet küldött ki az önkormányzat. Ebben a vagyoni és jövedelmi helyzetről vallanak a bentlakók. Ez alapján dönthetnek a szociálisan rászorultak támogatásáról. A tervek szerint az I. övezetben – azaz a belvárosban - minden bérlakásnál egyedileg határozzák meg a díjat. A 2-es övezetben a jelenlegi duplájára nő várhatóan a bérleti díj, aminek kifizetéséhez segítséget kapnak az önkormányzati bérlakásban élő szociálisan rászorulók. Gál Péter Pál kiemelte azt is, hogy júliusra, a rendelet bevezetésére meglesz a javaslat a több évtizede a belvárosban élő, idős bérlők helyzetének kezelésére is. A javaslat szerint ők jelenlegi életkörülményeik között maradhatnának.

Végezetül arra hívta fel a figyelmet a vagyongazdálkodási tanácsnok, hogy az önkormányzat által elkészíttetett tanulmány szerint az 1200 bérlakást tekintve várhatóan háromszoros bevételhez juthat a város az új szabályozással úgy, hogy eközben a szociálisan rászorulókat továbbra is segíti.

1 megjegyzés:

Az Ön bejegyzését előzetesen moderáljuk, elkerülendő a szándékos provokációt és egyéb rosszhiszemű írások, tartalmak megjelenését. Megértését köszönjük.

Kérem a megjegyzést kezdje a nevének megadásával, ha szeretné.