Oldalak

2011. március 28., hétfő

Rác utcai tragédiában 12 ártatlan székesfehérvári polgár halt meg.


A II. Világháború végén a Rác utcai tragédiában 12 ártatlan székesfehérvári polgár halt meg: 1945 március 22-én este szovjet katonák jelentek meg az utcában, a pincékben bujkáló polgári lakosokat az utcára terelték és géppisztoly sorozattal lőtték agyon. A 66 évvel ezelőtti tragédia emlékművénél a a leszármazottak és a Szerb Kisebbségi Önkormányzat mellett Viza Attila a városrész önkormányzati képviselője is emlékezett az áldozatokra. Fiatalok és idősek is voltak az ártatlan áldozatok között. Életét vesztette Németh Ferenc, a papi szeminárium könyvtárosa, Bakos István (44éves), Baranyai József (81 éves), Berta József (21 éves), Felső István (46 éves), Fésű György, Gergely Ferenc (31 éves), Héger Ferenc, Kéri István (54 éves), Máté János (49 éves), Szőke József és Tóth István (28 éves). A kivégzettek között volt édesapja mellett állva Héger István 17 éves fiú is, akit hátulról nyakon ért a lövés, de csodával határos módon nem halt meg.

1 megjegyzés:

  1. Ferenczy Géza vagyok
    Engem megdöbbentett ennek az eseménynek a tartalma.Azt gondolom városunk többel tartozik a mártírok emlékének,mint amit eddig nyújtott.
    Remélem a jelenlegi vezetés nem fog a későbbiekben olyan mostohán bánni a mártírok emlékével, mint az eddigiek.
    Ha emléket tudunk állítani Koch Lászlónak,és a szakszervezet hőseinek,az 56-os sortűz mártírjainak,ugyan miért ne tehetnénk ezeknek a szerencsétlen szerény embereknek.
    Hiányolom, hogy a keresztény egyházak itt miért nem jelentek meg,püspökünkkel az élen.
    Gratulálok Viza Attilának és a jobbik ide írójának figyelméért.
    Üdvözlettel :Ferenczy Géza

    VálaszTörlés

Az Ön bejegyzését előzetesen moderáljuk, elkerülendő a szándékos provokációt és egyéb rosszhiszemű írások, tartalmak megjelenését. Megértését köszönjük.

Kérem a megjegyzést kezdje a nevének megadásával, ha szeretné.