Oldalak

2012. február 18., szombat

Helyi pénz, első lépés a gazdasági válság ellen

Mintha egy alvó világban nyílna ki néhány szem.
Alvó a világ? Igen... Fásult az agy, zombiként teszi az ember a napi programot. Az Erő, mely sugall és ellenőriz, és odahat, ha valami nem tetszik neki, mindenhol ott van, teszi a dolgát ellenünk. Az Erő a pénz, a pénz mögött álló hatalom! Fenntartható fejlődést, jólétet, hosszú, békés nyugdíjkort ígérve altatta el az embereket.
Kivette a kapát a falusi emberek kezéből, eltüntette a régi kedvenc kisboltot és a piacot a városokból.  Cserébe  van meki, van tévé bugyuta sorozatokkal, van hipermarket idegen árukkal.
Háború utáni képet mutat az ország. Csak nem tényleges romokkal, hanem mind lelki, mind gazdasági lepusztulással.
A vizünk idegen cégek birtokolják, az áramot idegen vállalat szolgáltatja, telefonon idegen társaság percdíjait beszéled le, idegenek üzleteiben idegenek áruját teszed a kosaradba. De valahogy szeretnénk megélni!
És álomból nyílik néhány szem. És ébredve jönnek, beszélnek, egyelőre kevés érdeklődőnek. De mint földbe juttatott mag, kel ki a gondolat, és terjed szét lassan...
Sopron után most a Balatoniak mutatják a lehetséges utat a romokból építkezni hogy kell. A Soproni Frank, a Balatoni Korona mely lehetőséget teremt egy újhoz, egy máshoz, egymáshoz... Egy megfelelő menedzsment, melyben ott van a bizalmunk, közösséget teremt. Mert ennek  az egyénekké bomlott nemzetnek egyetlen útja lehet: közösséget teremteni, mert a közösség egy többlet!
Reméljük egyre több helyen ébrednek a régiók, és állnak talpra! És születnek kis közösségek. Aztán majd egybeforrhat ez a csonka ország újra nemzetté! Aztán újra saját vizünket isszuk, saját energiánk használjuk, saját boltjainkban saját áruinkat vesszük.
És a nemzet erős tenyerét kitartva álljt parancsol az idegen erőnek, mely ide juttatta! És a nemzet... De ne szaladjunk előre!
Kik már felébredtünk, oktassunk, beszéljünk, és mutassuk a már létező példákat, mert van! Az első lépés a gazdasági válság ellen a helyi pénz!

A témáról bővebben: http://vimeo.com/helyipenz
                                http://veddamagyart.info/egyeb/1049-hungaro-piac-helyi-penz-kozossegi-wir-svajc

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Az Ön bejegyzését előzetesen moderáljuk, elkerülendő a szándékos provokációt és egyéb rosszhiszemű írások, tartalmak megjelenését. Megértését köszönjük.

Kérem a megjegyzést kezdje a nevének megadásával, ha szeretné.