Oldalak

2011. október 5., szerda

"Ha nem hagyod abba a politizálást, nem fogsz leérettségizni" - megfenyegették a világbajnok, jobbikos diákot


Megalakult a Jobbik ifjúsági tagozatának fehérvári szervezete, amely 14 és 30 év közötti fiatalok jelentkezését várja: ezt jelentette be szerdán újságíróknak Árgyelán János, a párt megyei elnöke. Az ifjúsági tagozat elnöke Marosán Anita lett, aki azért lehet ismerős sokaknak, mert sokszoros világ- és Európa-bajnok a shotokan karate sportágban. Marosán Anita a bejelentés után azt mondta: máris fenyegetéseket kapott iskolájában, amelyeknek lényege az, mondjon le jobbikos pozíciójáról, szakítsa meg kapcsolatait a párttal, különben "nem érettségizik le". Marosán Anita így fogalmazott: azt mondták neki, ha így folytatja, "ki lesz csinálva". "Nem ezt vártam, miután mindig büszkén beszéltem gimnáziumomról, érmeimet többször az iskolámnak ajánlottam" - mondta a Teleki Blanka Gimnázium 12c osztályos, érettségi előtt álló végzős tanulója.
Mező Balázs, a Jobbik fehérvári szervezetének elnöke (civilben egyébként ügyvéd) hozzátette az elhangzottakhoz: megdöbbenéssel értesültek a történtekről. Jogi lépéseket fontolgatnak, hiszen ezzel Marosán Anita alkotmányos jogait sértik, hiszen egyetlen oktatási intézménynek sincs joga ilyen jellegű korlátozásokra, megszabni, hogy egy diák milyen politikai, közéleti vagy társadalmi tevékenységet végez szabadidejében.
- Biztos vagyok abban, hogy ezek a mondatok nem hangzottak el, én ilyenről nem tudok - magyarázkodott Sipos Imre, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója. - Egy nagyon kellemetlen eset azonban valóban történt, Marosán Anita az iskolában aláírásgyűjtésbe fogott a Jobbik nevében. Amikor ez a tudomásomra jutott, tájékoztattam Anitát, hogy ezt a tevékenységét a gimnáziumban nem folytathatja, hiszen az intézmény falain belül semmilyen pártpolitikának nincs helye. Anita kiváló sportoló, akinek megítélését, tanulmányi előmenetelét természetesen nem befolyásolhatja közéleti szerepvállalása. Sajnálom, hogy a Teleki Blanka Gimnázium neve ilyen eset miatt került a hírek közé, s nem értem azt, hogy Marosán Anita miért a sajtóhoz fordult. Sem ő, sem pedig a szülei engem nem kerestek fel ezzel a panaszukkal.